باریتکو
باریتکو
معدن طلای زرشوران

معدن طلای زرشوران تکاب: بزرگترین معدن طلای ایران

معدن طلای زرشوران کجاست؟ آیا از بزرگترین معدن طلای ایران که در شهرستانی کوچک در شمالغرب کشور قرار دارد، خبر دارید؟ از میزان ذخیره و بهره برداری از این معدن چطور؟ مالک این معدن کیست؟ اگر از تاریخچه استخراج از این معدن برایتان بگوییم، هوش از سرتان می‌پرد! پس بیایید تا اسرار این معدن طلای ارزشمند را با هم بررسی کنیم.

بررسی جامع معدن طلای زرشوران تکاب

معدن طلای زرشوران تکاب، بزرگترین معدن طلای ایران با ذخیره قطعی 4 میلیون تن کانسنگ طلا و عیاری برابر 5.7 گرم در تن (ppm) است. میزان ذخیره احتمالی معدن طلای زرشوران 100 میلیون تن با عیار متوسط 5ppm برآورد می‌شود. این معدن طلا در فاصله 35 کیلومتری شهرستان تکاب در استان آذربایجان غربی و 16 کیلومتری منطقه گردشگری تخت سلیمان قرار دارد. نکته جالب اینکه بر اساس مطالعات ژئوفیزیکی و ژئوشیمیایی، عناصری از جمله جیوه و آرسنیک نیز پتانسیل قابل وجهی برای استخراج دارند.

کانی سازی معدن طلای زرشوران، به دلیل شباهت زیاد به کانسار طلای نوع کارلین ، برای بسیاری از مهندسین اکتشاف می تواند راهنمای بسیاری خوبی باشد. گروه های داخلی و خارجی متعددی در اکتشاف این کانسار نقش داشتند. سازمان ایمیدرو و شرکت گسترش راه و معدن شهسوار ماشین نقش پر رونقی را در اکتشاف این معدن داشتند.

بیشتر بخوانید:بزرگترین معادن طلای ایران: از زرشوران تا ساریگونی

معدن طلای زرشوران، تاثیرات اقتصادی در خور توجهی را بر کشور ایران دارد، برای مثال اشتغال زایی برای افراد محلی و ایجاد رونق درآمدهای ارزی از طریق صادرات این ماده به خارج از کشور. این معدن یکی از مهم ترین و بزرگترین معادن طلای ایران است.

موقعیت جغرافیایی معدن طلای زرشوران

این معدن در 6 کیلومتری شمال-شمال شرقی روستای زرشوران که در 35 کیلومتری شمال شهرستان تکاب است، قرار دارد. این معدن همچنین در فاصله 16 کیلومتری جاذبه تاریخی تخت سلیمان قرار دارد. این عامل نقطه عطفی برای گردشگران می باشد.

آب و هوای معدن زرشوران

این معدن در منطقه ای با آب و هوای سرد و کوهستانی قرار دارد. زمستان های بسیار سرد و در عین طولانی و تابستان های معتدل و کوتاه از ویژگی های اقلیمی این معدن می باشند. بارش های سنگین برف در این منطقه گاهی اوقات باعث مختل شدن فعالیت های معدنی میشود.

ارتفاع و موقعیت جغرافیایی، پوشش گیاهی و خاک و نزدیکی به کوهستان از عوملی هستند که بر آب و هوای این معدن تاثیر مستقیم دارند.

امکانات تاریخی در نزدیکی معدن زرشوران

این معدن همان طور که در اشاره شد، در فاصله 16 کیلومتری جاذبه تاریخی و گردشگری تخت سلیمان قرار دارد. تخت سلیمان یک جاذبه به جا مانده از دوره ساسانیان است که به یک نقطه تفریحی و گردشگری برای بسیاری از علاقه مندان تبدیل شده است.

عکس جاذبه تفریحی تخت سلیمان
تخت سلیمان

بازدید از مجموعه تخت سلیمان، گردش در طبیعت اطراف معدن به دلیل مناظر زیبا و مناسب برای عکاسی، بازید از فرآیند تولید طلا که جنبه ای آموزشی دارد، از امکانات تفریحی در نزدیکی معدن زرشوران هستند.

تاریخچه معدنکاری طلای زرشوران تکاب

شواهدی وجود دارند که نشان می­دهند تاریخچه طلا به عنوان فلزی ارزشمند، به حدود 7000 سال پیش برمی­گردد. هندی ­ها جزو اولین کسانی بودند که در کتاب ­های خود به این فلز اشاره کرده­ اند. بر اساس تحقیقات باستان ­شناسی، یکی از قدیمی­ ترین معادن طلا که به دوره­ ی سومری­ ها مربوط می­شود در منطقه بین­ النهرین واقع است.

بر اساس شواهد تاریخی، استخراج طلا از این معدن به دوران امپراطوری مادها، اشکانیان، هخامنشیان و ساسانیان برمی‌گردد.  بسیاری از آثار باستانی موجود در منطقه، از جمله شواهد معدنکاری و استفاده از روش‌های ابتدایی استخراج طلا مانند شستشوی ماسه‌های طلادار (پلاسرها)، نشان‌ از وجود فعالیت‌های معدنی این معدن در دوران باستان می باشد.

بیشتر بخوانید:قیمت سنگ طلا: بررسی عوامل موثر و روند بازار

ابودلف سیاح مراکشی، در زمان سامانیان، از یک معدن به ­نام شیز در خاطرات خود نام برده است که تصور میشود همان معدن زرشوران تکاب است.

این فلز در ایران نیز از دوره­ های باستان به عنوان فلزی ارزشمند و گران ­بها استفاده می­شد.  برخی از شواهد نشان می ­دهند که معادن اولیه طلا در ایران، به دوره هخامنشیان یعنی تقریبا حدود 2500 سال پیش برمی­گردد. در دوره مذکور، بهره ­برداری و استفاده از طلا به شدت پیگیری می­شد.

اکتشاف معدن طلای زرشوران

عملیات کشف و تجهیز سازی این معدن، در حد فاصل سال های 1380-1379 شروع شد و در سال 1384 به اکتشاف قطعی خود رسید. اکتشاف اولیه معدن طلای زرشوران، توسط شرکت شرکت دولتی تهیه و تولید مواد معدنی ایران (ایمپاسکو)، صورت گرفت.

بیشتر بخوانید:انواع کانسارهای طلا و سنگ میزبان آن : در جستجوی طلا

عملیات ساخت و توسعه معدن، توسط سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) از ابتدای سال 1390 آغاز شد و عملیات اتمام طراحی معدن در بازه ی زمانی 1393-1392 به پایان رسید.

روش های اکتشافی معدن طلای زرشوران تکاب

برای اکتشاف و تکمیل فرآینداکتشافی، از روش های مختلفی استفاده شده است:

  • کرگیری و وایرلاین: بالغ بر 12500متر با این روش در اکتشاف اولیه توسط تیم متخصص صورت گرفته است. شکل زیر یک نمونه کرگیری و وایرلاین را نشان میدهد.
ماشین وایرلاین
دستگاه حفاری وایرلاین و کرگیری
  • حفاری از طریق جریان معکوس (RC): بالغ بر 490 متر حفاری توسط این روش در مراحل اولیه توسط تیم متخصص صورت گرفت. شکل زیر یکی از ماشین آلات این روش را نشان میدهد.
ماشین حفاری RC
دستگاه حفاری RC
  • نقشه برداری زمین شناسی
  • آزمایش های ژئومکانیکی و نمونه برداری
  • مطالعات ژئوشیمیایی
  • سنجش از راه دور برای بررسی اراضی موجود در منطقه

زمین شناسی معدن زرشوران

بر اساس نقشه های زمین شناسی، این منطقه از سنگ­ های دگرگونی قدیمی و سنگ ­های رسوبی پر شده است. شیست ­های سبز، آمفیبولیت و سرپانتینیت همراه با لایه ­هایی از خاکسترهای آتشفشانی سیلیسی و کربنات ­های آهکی یک سری از سنگ های با قدمت قدیمی در این ناحیه هستند.

ذخیره معدن زرشوران

این معدن بیشتر از 27.6 میلیون تن کانسنگ طلا با عیاری برابر 4 گرم در تن دارد. معدن زرشوران بزرگترین معدن طلا در ایران است که سالانه 1500 کیلوگرم طلا از آن استخراج میشود.

استخراج طلا از سنگ معدن زرشوران

در این معدن استخراج طلا، به در طی فرآیندهای متعددی صورت میگیرد. کارخانه این معدن از طریق این فرآیندها قادر به تولید 3058 کیلوگرم طلا و 1200 کیلوگرم نقره در سال می باشد. این فرآیندهای استخراجی عبارتند از:

  • استخراج سنگ خام: در ابتدا سنگ خام اولیه توسط ماشین آلات حفاری از معدن استخراج میشوند.
  • خردایش: بعد از استخراج اولیه، ماده مورد نظر به واحد سنگ شکنی هدایت میشود.
  • مرحله ورود به آسیا: سنگ خرد شده به آسیا برای تبدیل به ذرات ریز هدایت میشود.
  • اکسیداسیون: این مرحله برای از بین بردن ذرات مزاحم صورت میگیرد.
  • فروشویی: در این مرحله طلا از سنگ معدن وارد فاز جداسازی میشود.
  • تغلیط طلای استخراج شده
  • Gold Room (اتاق طلا): این مرحله به تولید طلای خالص می انجامد.
  • فیلتراسیون (Filtration): در این مرحله ناخالصی های باقی مانده به طور کامل از محیط جدا میشوند.

شکل زیر این مراحل را به طور کامل نشان میدهد.

تولید شمش طلا از سنگ خام در کارخانه فرآوری
مراحل تولید شمش طلا در معدن

ماشین آلات متعددی در این معدن وجود دارد. جدول زیر لیستی از این ماشین آلات را نشان میدهد.

نام ماشین آلاتتعدادنام ماشین آلاتتعداد
آتش نشانی1دریل واگن نوع 762
کامیون مایلر10بیل مکانیکی نوع 8002
بولدوزر نوع 1555بیل مکانیکی نوع 5003
گریدر معدنی2بیل مکانیکی نوع 3201
دریل واگن نوع 1551بیل مکانیکی نوع 2001
ماشین آب پاش1دامپ تراک14
لودر نوع 4703خودروهای سواری15
ماشین آلات مورد استفاده در معدن طلای زرشوران

فرآوری سنگ طلا در معدن زرشوران تکاب

واحد فرآوری و کانه آرایی طلا در ناحیه معدن زرشوران تکاب، با هدف تولید سالیانه 10 تن شمش طلا در سال 1393 راه اندازی شد، اما نکته قابل توجه این است که فقط 25 درصد از ظرفیتی که برنامه ریزی شده است، تحقق یافته است.

کارخانه استحصال طلای زرشوران با دارا بودن ۷ واحد اصلی و چندین واحد جانبی، ظرفیت تولید 3060 کیلوگرم شمش طلا و 1270 کیلوگرم نقره را در فاز1 خود دارد. این واحدها شامل بخش‌های خردایش (Crushing) و همگن‌سازی، آسیا، اکسیداسیون، فروشویی، الوشن، اتاق طلا و فیلتراسیون (Filtration) هستند که در کنار سد باطله(Tailing Dam) و دیگر بخش‌های پشتیبانی، فرایند تولید را تکمیل می‌کنند.

واحد خردایش (Crushing)

 واحد خردایش کارخانه استحصال طلای زرشوران، روزانه 2067 تن خوراک را پردازش می کند که با در نظر گرفتن ۳۰۰ روز کاری در سال، این مقدار 620 هزار تن سالانه می باشد. خوراک ورودی که ترکیبی از خاک و سنگ است، از طریق قیف (سیلو ذخیره) اولیه به کارخانه منتقل می‌شود. پس از عبور از نوار نقاله، مواد وارد رولر سرنر غلتکی می‌شوند که در این مرحله، ذرات خاک با اندازه کمتر از 100 میلی‌متر جدا می‌گردند.

 سپس، مواد به سنگ‌شکن اولیه فکی با ظرفیت 375 تن در ساعت ارسال شده و به اندازه‌های کوچکتر از 20 سانتی‌متر خرد می‌شوند. این مواد خردشده از طریق نوار نقاله به سنگ‌شکن ثانویه ضربه‌ای منتقل می‌شوند. نوار نقاله‌ها مجهز به سیستم‌های فلزیاب و جداکننده مغناطیسی هستند.

پس از خردایش نهایی توسط سنگ‌شکن ضربه‌ای، مواد با استفاده از الک ویبره غربال شده و محصول با اندازه 0تا 12 میلی‌متر به قسمت انبار تغذیه آسیا منتقل می‌شود. مواد درشت‌تر نیز برای خردایش بیشتر به مرحله ابتدایی بازگردانده می‌شوند.

واحد آسیا

در این قسمت، مخلوطی از خاک طلا و آهک پخته شده با نسبت‌های معین در دو آسیای گلوله‌ای پشت سر هم آسیاب می‌شوند. این واحد با ظرفیت پردازش 112 تن ماده خشک در ساعت و در سه شیفت کاری روزانه فعالیت می‌کند. پس از آسیاب شدن در آسیای اولیه، مواد به وسیله پمپ‌های مخصوص و دوغاب به هیدروسیکلون منتقل می‌شوند.

در هیدروسیکلون، ذرات بزرگ‌تر از 180 میکرون جدا شده و به ورودی آسیای اولیه بازمی‌گردند. سرریز هیدروسیکلون که شامل ذرات ریزتر است، پس از عبور از آشغال‌گیر ، به آسیای دوم منتقل می‌شود. دوغاب از طریق پمپ‌های دور متغیر به هیدروسیکلون آسیای دوم فرستاده شده و سرریز آن با دانه‌بندی 45 میکرون به قسمت اکسیداسیون ارسال می‌شود.

ته‌ریز هیدروسیکلون نیز برای نرم شدن بیشتر به ورودی آسیای شماره دو بازگردانده می‌شود و پس از آسیاب شدن دوباره، به بین دوغاب اضافه می‌شود.

بخش اکسیداسیون

این قسمت، شامل ۱۲ مخزن آماده‌سازی و اکسیداسیون است که هر کدام ظرفیت 658 متر مکعب دارند و مجموع حجم مفید آن‌ها به 7598 متر مکعب می‌رسد. این بخش در سوله‌ای که بین واحدهای آسیا و فروشویی واقع شده، محصور شده است. دوغاب خروجی از واحد آسیا به نخستین مخزن آماده‌سازی منتقل می‌شود و از آنجا به‌طور سری به پنج مخزن بعدی هدایت می‌گردد.

این شش مخزن برای آماده‌سازی دوغاب جهت فرآیند اکسیداسیون، همگن سازی، جلوگیری از ته‌نشینی ذرات جامد ، به سیستم‌های تزریق بخار داغ، هوای فشرده و همزن مجهز هستند.

پس از آماده‌سازی، دوغاب از طریق پمپ به شش مخزن اکسیداسیون انتقال می‌یابد، جایی که افزودنی‌ها به همراه هوای فشرده و بخار آب به آن اضافه می‌شود. پس از تکمیل فرآیند اکسیداسیون و گذراندن زمان لازم که به نوع سولفوره بودن خاک بستگی دارد، دوغاب به بخش فروشویی منتقل می‌شود.

واحد لیچینگ

این واحد، شامل ۱۲ مخزن با مجموع حجم مفید 688 متر مکعب است. پس از اتمام فرآیند اکسیداسیون، دوغاب به مخازن آماده‌سازی لیچینگ منتقل می‌شود، جایی که سیانور سدیم به مقدار لازم برای فرآیند لیچینگ به دوغاب افزوده می‌شود. دوغاب سپس از طریق کانال‌های ارتباطی به سمت آخرین مخزن هدایت میشود.

در این مسیر، طلا و نقره در دوغاب با سیانور سدیم واکنش داده و بر روی کربن فعال که به میزان مورد نیاز در تانک‌ها مخلوط شده، جذب می‌شود. کربن فعال در جهت معکوس جریان دوغاب از مخزنی به مخزن دیگر انتقال می‌یابد.

برای جلوگیری از حرکت نامطلوب کربن فعال، از سرند داخلی استفاده می‌شود و در نهایت، جداسازی کربن فعال از دوغاب با استفاده از سرندهای مخصوص انجام می‌شود. کربن فعال که بیشترین میزان طلا را جذب کرده است، همراه با دوغاب به پمپ انتقال کربن منتقل شده و به الک نصب‌شده در بالای مخزن شستشوی اسید در واحد الوشن فرستاده می‌شود.

واحد الوشن از روی کربن فعال

در این واحد، کربن فعال در الک شستشو داده می‌شود تا دوغاب و مواد معدنی مخلوط با کربن حذف شوند. سپس، کربن فعال به ستون الوشن منتقل می‌شود، جایی که در دمای بالا و با استفاده از سیانور سدیم و سود، فرآیند انحلال طلا و نقره آغاز می‌شود. پس از تکمیل این فرآیند و جداسازی طلا، کربن فعال به سیستم احیای کربن منتقل می‌شود.

اتاق طلا (Gold Room)

در این اتاق، محلول مرحله قبلی که شامل طلا و نقره است، به تانک‌های همگن‌کننده منتقل می‌شود تا نقره رسوب کند. رسوب نقره به فیلترهای ویژه ارسال شده و سپس به کوره منتقل می‌شود تا نقره استخراج شود. محلول باقی‌مانده که حاوی طلا است، پس از یک مرحله فیلترینگ، به سلول الکترووینیگ منتقل می‌شود.

در این سلول، طلا تحت تأثیر میدان الکتریکی بر روی پشم فولاد در قطب منفی جمع‌آوری می‌شود. پشم فولادی حاوی طلا در تانک اسید سولفوریک شسته می‌شود تا ناخالصی‌ها از آن جدا شوند. سپس، طلای فیلترشده به فیلترپرس منتقل می‌شود و پس از آماده‌سازی نهایی، به کوره فرستاده می‌شود. محلول خروجی نیز به بخش فیلتراسیون هدایت می‌شود.

واحد فیلتراسیون (Filtration)

در این بخش، دوغاب خروجی از فرآیند لیچینگ ابتدا به دو مخزن همگن‌کننده منتقل شده و سپس با استفاده از پمپ‌ها به هفت دستگاه فیلترپرس هدایت می‌شود. در این فیلترپرس‌ها، آب از دوغاب جدا شده و پالپ با حدود ۲۰% رطوبت از طریق نوار نقاله و نوار جمع‌کننده به محل ذخیره‌سازی در کنار واحد فیلتراسیون منتقل می‌شود. در نهایت، پالپ به سد باطله انتقال می‌یابد.

سد باطله (Tailing Dam)

سد باطله، با رعایت بالاترین استانداردهای فنی و ایمنی، در مساحتی به وسعت 7.9 هکتار در جنوب کارخانه ساخته شده و قادر است روزانه 2495 تن باطله را ذخیره کند. زیرسازی این سد از سه لایه رسی مقاوم با درجه فشردگی بیش از 88 درصد و پوشش نهایی به ضخامت 2.4 میلی‌متر تشکیل شده است.

 با وجود این که باطله به صورت خشک و با حداکثر رطوبت ۲۰ درصد به سد وارد می‌شود، سیستم زهکشی به منظور جمع‌آوری آب‌های محتوی و آب‌های ناشی از بارش باران تعبیه شده است. این آب‌های جمع‌آوری‌شده به حوضچه تبخیری در پایین‌دست سد منتقل می‌شوند و پس از تبخیر، دوباره به کارخانه بازمی‌گردند.

عکس سد باطله معدن زرشوران از نمای بالا
سد باطله در معدن طلای زرشوران

مشخصات سد باطله معدن طلای زرشوران تکاب

این سد باطله به عنوان بزرگترین طرح زیست محیطی در بین معادن کشور می باشد. این باطله دارای مشخصات زیر می باشد:

  • ارتفاع سد باطله: 25 متر
  • طول تاج سد: 260 متر
  • حجم عملیات خاکی سد باطله: 549 هزار متر مکعب
  • مساحت زمین: 49 هکتار
  • ظرفیت دپوی باطله: 19 میلیون متر مکعب
  • ایستگاه پمپاژ: روزانه 4799 متر مکعب

هزینه ساخت این سد باطله بالغ بر 1450 میلیارد ریال بود. این پروژه دز سال 1398 شروع شد و در سال 1401 تکمیل شد.

کاهش اثرات زیست محیطی معدن زرشوران

برای جلوگیری از اثرات زیست محیطی مخرب ناشی از استخراج طلا در معدن زرشوران، اقدامات متعددی صورت گرفته است:

  • ایجاد سدهای باطله برای جلوگیری از آلودگی مخازن آب های سطحی و زیرزمینی
  • مدیریت صحیح پسماند و ضایعات ناشی از فرآوری
  • استفاده از سیستم های پیشرفته مانیتورینگ برای کاهش آلودگی
  • بهبود روش های استخراجی و فرآوری برای جلوگیری از ورود آلاینده ها به محیط زیست
  • استفاده از فرآیند بازیافت برای کاهش اثر آلایندگی

این فعالیت ها در جهت جلوگیری از صدمات ناشی از فرآیند استخراج و فرآوری توسط مهندسین استخراج صورت گرفت اما با توجه به مقیاس بزرگ عملیات معدنی، همچنان نیاز به نظارت مستمر و بهبود مداوم روش‌های زیست‌محیطی وجود دارد.

مشکلات ناشی از استخراج معدن طلای زرشوران تکاب

استخراج این معدن با مشکلاتی مانند مشکلات زیست محیطی، حقوقی، اخذ مجوز و … روبه رو است که در زیر به آنها اشاره شده است:

  • مشکلات زیست محیطی: استخراج طلا از معدن باعث ایجاد صدمات جبران ناپذیر زیست محیطی می شود.
  • مشکلات فنی: عدم تحقق ظرفیت تولید سالیانه به دلیل مشکلات فنی و عملیاتی
  • مشکلات حقوقی و مالکیتی در معدن زرشوران به دلیل اراضی موجود در منطقه
  • مشکلات ایمنی در معدن به دلیل نقص زیرساخت ها
  • مشکلات زمین شناسی: به دلیل وجود فرسایش شدید و پوشش گیاهی وسیع امکان تهیه نقشه های زمین شناسی به راحتی وجود ندارد.
  • مشکلات مربوط به اخذ مجوز: برخی از این مجوزها هنوز صادر نشده‌اند و این موضوع باعث توقف یا کندی عملیات استخراج می‌شود.

بیشتر بخوانید:اثرات معادن طلا بر محیط زیست و راه های کاهش آن: طلا و طبیعت

روش های بهینه سازی استخراج معدن طلای زرشوران

در این معدن اصول و فنونی برای بهینه سازی استخراج صورت گرفته است که نقشی بسیار پر رنگ را تجربه کرده است. این اصول عبارتند از:

  • مانیتورینگ زیست محیطی: این عامل برای کاهش اثرات مخرب زیست محیطی انجام میگیرد. شکل زیر یک نمونه از مانیتورینگ را نشان می دهد.
مانیتورینگ معدن زرشوران برای کاهش اثر مخرب زیست محیطی
مانیتورینگ در معدن طلای زرشوران تکاب
  • استفاده از فناوری های پیشرفته: استفاده از فناوری های پیشرفته استخراج و کانه آرایی با هدف بهبود استخراج و کاهش اثر آلایندگی
  • احداث سد باطله برای مدیریت صحیح پسماندهای معدنی
  • مدل سازی بلوکی: برای کنترل نسبت باطله برداری و همچنین مدیریت صحیح هزینه ها از این روش استفاده میشود.

جدول زیر تحقیقات انجام شده برای بهینه سازی روش های استخراجی را نام برده است.

ردیفپارامتر مقدار
1عمر معدن25 سال
2اختلاط باطله با ماده معدنی5 درصد
3قیمت فروش هر گرم محصول12.5 دلار
4بازیابی ناده معدنی95 درصد
5بازیابی کارخانه فرآوری 85 درصد
6میزان تولید در سال2 تن
7هزینه استخراج به ازاء هر تن1.3 دلار
8شیب کلی45 درجه
تحقیقات بهینه سازی استخراج طلای زرشوران

برای مطالعه بیشتر در مورد بهینه سازی استخراج کانسار زرشوران به پایگاه داده و علوم زمین مراجعه کنید.

مالکیت معدن طلای زرشوران تکاب

این معدن در سال 1393-1392 توسط شرکت تیمسکو افتتاح گردید و تحت نظارت سازمان ایمیدرو قرار دارد. در حال حاضر، بهره برداری از معدن را شرکت های وابسته به سپاه پاسدارن و چندین شرکت چینی و روسی به عهده دارند. این اورگان ها تاکنون نزدیک به 2500 میلیارد تومان برای تکمیل فاز دوم و توسعه آن در نظر گرفته اند.

مدیر عامل معدن طلای زرشوران

دکتر ابوذر شکری، با حکم مهندس امیرعلی طاهر زاده مدیر عامل این معدن می باشد. پس از انتخاب دکتر شکری، طرح های زیادی از جمله، اجرای سریع مصوبات و طبقه بندی مشاغل در دستور کار قرار گرفت.

بیشتر بخوانید:بزرگترین معادن طلا در جهان: منابعی بی پایان از ثروت و سرمایه

طرح توسعه معدن

یکی از مهم ترین این طرح های توسعه در معدن طلای زرشوران، احداث فاز دوم کارخانه استحصال طلا برای تولید بالغ بر 3 تن طلا در سال می باشد. مراحل اولیه این طرح به طور کامل انجام شده است و در حال حاضر در مرحله شناسایی و مناقصه عمومی می باشد.

  • افزایش راندمان سیستم فرآوری کارخانه
  • تحقیقات امکان سنجی برای استحصال و جداسازی هر چه بیشتر آرسنیک
  • تحقیقات امکان سنجی فلزات موجود مانند آنتیموان
  • انجام مطالعات جدید اکتشافی

از جمله برنامه های توسعه ای در معدن طلای زرشوران هستند.

ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE)

یکی از مهم‌ترین قسمت ها در هر معدنی، قسمت HSE آن می‌باشد. در جهت پیشگیری از خطرات مربوط به معدنکاری، این بخش بایستی فعال ترین بخش هر معدنی باشد. در معدن طلای زرشوران اقدامات اساسی در این قسمت گرفته است:

  • ایجاد یک فضای سبز
  • احداث یک تونل خط انتقال آب برای جلوگیری از آلودگی مخازن آب زیرزمینی
  • تصفیه مجدد آب استفاده شده در معدن
  • پیشگیری از گرد و غبار در معدن

نتیجه گیری

معدن طلای زرشوران بزرگترین معدن طلای ایران است که در فاصله 35 کیلومتری شهرستان تکاب ( استان آذربایجان غربی ) و 16 کیلومتری منطقه گردشگری و تفریحی تخت سلیمان قرار دارد. معدن طلای زرشوران تکاب، در سال 1393-1392 توسط شرکت تیمسکو افتتاح گردید و تحت نظارت سازمان ایمیدرو قرار دارد. در حال حاضر، بهره برداری از این معدن را شرکت‌های وابسته به سپاه پاسدارن و چندین شرکت چینی و روسی به عهده دارند.

مشکلات زیست محیطی، فنی و حقوقی، ایمنی و زمین شناسی و از همه مهم تر مشکلات مربوط به اخذ مجوزها، از چالش های پیش روی معدن زرشوران هستند.

سوالات متداول

ظرفیت تولید کارخانه استحصال معدن طلای زرشوران تکاب چقدر است؟ این کارخانه با 3060 کیلوگرم در سال و 1278 کیلوگرم نقره در سال فعالیت میکند.

ذخیره قطعی معدن زرشوران چقدر است؟ 4 میلیون ذخیره قطعی سنگ دار با عیار 5.8PPm و ذخیره احتمالی 100 میلیون تن با عیار 5PPm.

چالش های مدیریت معدن طلای زرشوران چه مواردی هستند؟ موانع قانونی و سیاسی، عمکرد پایین تولید، مسائل زیست محیطی و نیاز به فناوری های پیشرفته از جمله این چالش ها هستند.

تولید سالانه طلا در کشور ایران چقدر است؟ بر اساس گزارشات ایمیدرو، در حدود 9.8 تن از این ماده معدنی در کشور تولید می­شود.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاه خود را بیان کنید

  1. مهدیه
    مهدیه آگوست 9, 2024 پاسخ

    چقد عالی و کامل. سپاس از مطالب کامل این سایت معدنی.

    1. مدیر
      مدیر آگوست 9, 2024 پاسخ

      درود بر شما. خوشحالیم از اینکه مورد توجهتون واقع قرار گرفته. امیدواریم بتونیم مستمر مطالب مفید براتون عرضه کنیم

  2. اکبر
    اکبر اکتبر 29, 2024 پاسخ

    درود بر بر شما
    چرا همیشه در مورد معادن طلا زرشوران اینقد دروغ گفته میشه این معدن هر هفته حدود هشت شمش طلا با پژو نقره ای به تهران ارسال میشه چرا سهم روستاهای که خراب کردی پرداخت نمیشه که طبق قوانین باید به اعضای هر نفر سه دهم در صد سالانه به افراد محل سکونت پرداخت شود

    1. مدیر
      مدیر اکتبر 31, 2024 پاسخ

      درود بر شما.
      در تمامی مطالب سایت باریتکو به ویژه مقالات، سعی بر این است که به بررسی مشخصات فنی و ارائه آن به مخاطبان عزیزمان پرداخته شود از این رو پرداختن به مسائلی که حضرتعالی فرمودید متاسفانه خارج از اختیارات ما هست.
      با سپاس فراوان

  3. داوود
    داوود نوامبر 12, 2024 پاسخ

    با سلام . پالت سازی مختاری آماده تحویل پالت چوبی،جعبه چوب روسی،صندوق قطعات صنعتی ، هبلکس و تراورس چوبی ریل راه آهن می باشد . -09132155974 -‎

    1. مدیر
      مدیر نوامبر 12, 2024 پاسخ

      درود بر شما.
      خواهشمند است آگهی خود را در دسته بندی “تجهیزات معدنی” که لینک آن در زیر قرار داده شده است؛ ثبت نمایید.
      لینک ثبت آگهی: https://bariteco.ir/product-category/mining-equipment/
      در صورت نیاز به پشتیبانی لطفا با شماره زیر تماس حاصل بفرمایید: 09309272481 – حاجی حسنی

  4. بیژن
    بیژن دسامبر 19, 2024 پاسخ

    سلام دوستان اگر دنبال سایت معتبر برای خرید طلای ابشده بدون اجرت و مالیات هستید من ملی گلد رو بهتون پیشنهاد میکنم

    ملّی گلد سامانه قانونی خرید و فروش طلای آبشده

    خرید، فروش و پس انداز آنلاین و 24 ساعته طلای آبشده از حداقل 50 هزار تومان، صندوق طلای اختصاصی، تحویل فیزیکی بدون شرط از 30 سوت ، فاکتور رسمی معتبر (با QRکد)، کد عیار سنجی قابل استعلام و تضمین اصالت

    دارای پشتوانه طلای احراز شده در بانک کارگشایی مرکزی شعبه 110 و منطبق بر ضوابط قانونی بانک مرکزی

    1. مدیر
      مدیر دسامبر 19, 2024 پاسخ

      درود بر شما
      طبق قوانین سایت از پذیرش کامنتهای لینک دار معذور هستیم.
      کامنت شما منتشر شد.
      شما همچنین میتوانید وارد سایت باریتکو شده و با زدن دکمه ثبت آگهی در صفحه اول سایت، آگهی خود را در دسته مربوطه ثبت نمایید
      باتشکر

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

قوانین

باریتکو یك سایت خدمــاتی و تبلیغاتی بر طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. درج آگهی در باریتکو به معنی پذیرفتن قوانین و مقررات باریتکو است. همچنین، چنانچه از مراجع ذیصلاح قانونی دستور حذف آگهی صادر شود، باریتکو فوراً اقدام به حذف آگهی می‌نماید و هیچ‌گونه مسئولیتی در قبال بازپرداخت هزینه‌های پرداختی بابت آگهی حذف شده به کاربر ندارد.

كلیه حقوق قانونی، مادی و معنوی این وبسایت متعلق به باریتکو می باشد. تکثیر، اقتباس یا ترجمه تمام یا بخشی از این سایت بدون ذکر نام منبع ممنوع است. تمام متون، گرافیک ها، طرح ها، محتواها، تصاویر، گزارشات و سایر فعالیت های انجام گرفته در سایت، تحت کپی رایت مجموعه بایتکو می باشد.

قوانین و مقررات درج آگهی در باریتکو:

  • تلاش باریتکو نشر آگهی با اطلاعات صحیح و درست است. اما نمی‌تواند صحت آگهی‌ها را تضمین نماید و هیچ‌گونه تعهد یا مسئولیتی در قبال آگهی‌ها بر عهده نمی‌گیرد.
  • آگهی دهنده در مقابل آگهی خود مسئول و متعهد می باشد و انتشار هر گونه آگهی كه موجب خسارت معنـوی و یا مـادی برای شخص یا اشخاصی گردد، پیگرد قانونی آن مستقیماً متوجه سفارش دهنده آگهی خواهد بود.
  • ثبت آگهی در باریتکو به معنای به رسمیت شناختن فعالیت، خدمات و یا هر موضوع دیگر درج شده در آگهی از طرف باریتکو نخواهد بود.
  • باریتکو مجاز است كه در هر زمان نسبت به تغییر و یا اصلاح قوانین و شرایط خود اقدام نماید.
  • هرگونه سوء استفاده از شماره تلفن همراه یا نشانی پست الکترونیکی دیگران پیگرد قانونی دارد و آگهی دهنده مسئول آن تلقی شده و باریتکو در این مورد هیچگونه مسئولیتی ندارد.
  • مسئولیت استفاده از آگهی‌های این سایت بر عهده کاربران می باشد و باریتکو هیچ تعهدى در قبال خسارات مستقیم، اتفاقى، تبعى، غیرمستقیم و کیفرى ناشى از دسترسى و استفاده از این سایت ندارد.
  • ثبت نام و درج آگهی توسط آگهی دهنده به منزله قبول و تأیید تمامی قوانین و شرایط باریتکو می باشد.

آگهی‌دهندگان با ثبت آگهی خود در باریتکو تأیید می‌کنند که آگهی ایشان شامل مواردی که در ادامه آورده می‌شوند، نخواهد بود:

  • مغایرت با قوانین جاری جمهوری اسلامی ایران و عرف جامعه
  • هرگونه محتوای مندرج در فهرست مصادیق محتوای مجرمانه
  • ناقض حریم شخصی اشخاص و شرکت ها
  • درج قیمت در عنوان آگهی
  • استفاده ابزاری از تصاویر اشخاص در آگهی
  • استفاده از حروف انگلیسی برای نوشتن عبارات فارسی. استفاده از زبان انگلیسی برای نوشتن کلمات غیرفارسی و برندها و یا ثبت آگهی به زبان انگلیسی مانعی ندارد.
  • هر نوع آگهی که جنبه تجاری نداشته باشد
  • درج شماره حساب در متن آگهی
  • درج مکرر آگهی‌‌های یکسان حتی با عناوین متفاوت در یک روز
  • درج لینک سایت ها و  شبکه‌های اجتماعی در بخش توضیحات به جز در دسته‌بندی خدمات و معرفی سایت ها
  • خدمات انجام پروژه‌های دانشجویی
  • تبلیغ و فروش دستگاه فلزیاب، گنج‌یاب، حفاری غیرمجاز یا لوازم و تجهیزات مرتبط با آن
  • درخواست پرداخت نقدی یا پیش ‌پرداخت برای معامله‌های از راه دور
  • خرید و فروش مواد معدنی و معادنی که قابل فروش نیستند.