آنچه در این مقاله خواهید خواند
- بررسی کل عوامل تاثیرگذار بر قیمت سنگ سیلیس
- عوامل موثر بر قیمت سنگ سیلیس
- عرضه و تقاضا
- تغییرات در شرایط جوی
- درجه خلوص و مرغوبیت
- تاثیر ارز در قیمت سنگ سیلیس
- مسائل زیست محیطی
- سیاست گذاری های دولتی
- پیشرفت های تاثیرگذار در فناوری تولید و فرآوری
- عوامل جغرافیایی
- تغییرات اساسی در نرخ بهره
- روش های خرید و فروش سنگ سیلیس
- کشورهای با بیشترین ذخیره سیلیس در جهان
- میزان صادرات سیلیس جهان
- میزان صادرات سیلیس در ایران
- میزان واردات سیلیس در جهان
- میزان واردات سیلیس در ایران
- میزان ذخیره قطعی سیلیس در ایران در سال های 1380-1376
- پیشنهادات
تحلیل جامع قیمت سیلیس
قیمت سنگ سیلیس در بازارهای جهانی تخت تاثیر عوامل مختلفی میتواند تغییر کند. تغییرات در ارزش ارز، نرخ بهره، عرضه و تقاضا، مسائل زیست محیطی، عوامل جغرافیایی، هزینه های تولید، تغییرات در قوانین محیطی و… از جمله مواردی هستند که قیمت این ماده معدنی را تحت تاثیر قرار میدهد.
تاثیر برخی از این عوامل ممکن است که بر قیمت مواد معدنی مانند تاثیر ارز به صورت دوگانه باشد. یعنی هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم باشند و سایر عوامل را هم درگیر تاثیر عامل دوگانگی خود کنند.
از دیگر مواردی که میتواند قیمت این ماده را تحت تاثیر قرار دهد، کاربرد گسترده آن در صنایع مختلف است. هر چقدر که نیازهای صنعتی به این ماده بیشتر شود، تقاضا برای آن روندی صعودی پیدا میکند و قیمت آن افزایش چشمگیری خواهد داشت.
تغییرات در هریک از عوامل ذکر شده میتواند در قیمت و بازار جهانی آن اثرگذار باشد اما درک عمیق تر از این عوامل و تاثیرات آنها، کمک شایانی در ترفندهای بازاریابی، افزایش سودآوری، مدیریت ریسک بازار، پیش بینی قیمت و… با آن داشته باشد.
نوشته زیر قیمت سنگ سیلیس و عوامل موثر بر آن، روش های خرید و فروش این ماده در بازارهای جهانی را به طور کامل بررسی می کند.
بیشتر بخوانید: از شن تا شیشه: “کاربردهای شگفت انگیز سیلیس در صنایع مختلف”
عوامل موثر بر قیمت سنگ سیلیس
در قیمت ماده معدنی مورد بحث، عوامل متعددی میتوانند تاثیرگذار باشند به عنوان مثال:
- عرضه و تقاضا
- هزینه های تولید
- عوامل جغرافیایی
- شرایط بازار جهانی
- نوع کاربرد و مصرف
- تغییرات در ارزش ارز
- تغییرات در نرخ بهره
- شرکت های تولید کننده
- مسائل زیست محیطی
- واردات یا صادراتی بودن
- تغییرات در شرایط جوی
- درجه خلوص و مرغوبیت
- سیاست گذاری های دولتی
- تغییرات در قوانین محیطی
- بازار رقابت با سایر مواد معدنی
- تغییرات و مسائل موجود در نیازهای صنعتی
- پیشرفت های تاثیرگذار در فناوری تولید و فرآوری
در این قسمت به بررسی عوامل مهمی که در این وادی سهم بیشتری در تغییر قیمت این ماده دارند میپردازیم.
عرضه و تقاضا
عرضه
در بازار سنگ سیلیس ، کم شدن عرضه می تواند به بیشتر شدن قیمت این ماده منجر شود. که این علت می تواند، در مسائل و مشکلات مربوط به استخراج، محدودیت و کاهش تولید و حتی محدودیت های زیست محیطی و تأثیر قوانین مربوطه باشد. نمودار زیر این مطلب را به تصویر کشیده است.

تقاضا
در بازار سیلیکا، بیشتر شدن تقاضا می تواند به بیشتر شدن قیمت این ماده منجر شود. که این علت میتواند در افزایش تقاضای صنایع مختلف مانند صنعت الکترونیک، شیشه سازی، صنعت ساختمان و بتن و.. باشد. نمودار 2 این مطلب به صورت کیفی نشان داده است.

در واقع به این صورت میتوان استنباط کرد که، هرگاه تقاضا بیشتر از عرضه برای این ماده معدنی باشد، شاهد افزایش قیمت خواهیم بود. اما اگر عرضه بیشتر از تقاضا باشد ممکن است قیمت این ماده معدنی کاهش یابد. یعنی عرضه و تقاضا یکی از فاکتورهایی هستند که میتوانند قیمت این ماده معدنی را به صورت مستقیم تحت تأثیر قرار دهند.
تغییرات در شرایط جوی
این عامل در چندین حالت و روش می تواند بر قیمت ماده معدنی یاد شده موثر و تأثیر گذار باشد :
نرخ تولید
شرایط جوی میتواند همانند بارش برف ، دما و باران و… بر فرآیند استخراج مواد معدنی تأثیری مستقیم داشته باشند. مثلا در بارش های سنگین مشکلات زیادی برای حمل و نقل و استخراج می تواند بوجود آید که این عامل میتواند باعث افزایش قیمت ماده معدنی مورد بحث شود.
کیفیت
یکی از مواردی که می تواند تاثیری مهم در سنگ سیلیس و کیفیت آن داشته باشد ،رطوبت است. یعنی در شرایط آب وهوایی خشک، رطوبت در سنگ مورد نظر کاهش یافته و سبب بهبود عملکرد و استفاده ی بیشتر آن میشود. این عامل می تواند سبب افزایش قیمت شود و برعکس.
امکانات حمل و نقل
شرایط جوی یخبندان میتواند در حمل و نقل این ماده موثر باشد. در صورت بروز مشکل حمل و نقل، قطعاً قیمت ماده برای جبران خسارت افزایش می یابد.
عرضه و تقاضا متاثر از شرایط جوی
این عامل، یکی از مهم ترین عواملی است که می تواند بر بازار سیلیکا تأثیر داشته باشد. مقاومت سیلیس در برابر شرایط آب و هوایی مختلف، میتواند سبب افزایش تقاضا و در نتیجه افزایش قیمت شود.
?شرایط جوی چگونه بر قیمت مواد معدنی تاثیرگذار است؟ هر چقدر که شرایط جوی نابسامان باشد، هزینه های استخراج، فرآوری و حمل و نقل مواد معدنی افزایش مییابد. برای جبران این خسارات ناگزیر قیمت مواد معدنی افزایش می یابد.
?آیا استفاده از امکانات حمل و نقل پیشرفته در قیمت مواد معدنی در شرایط نابسامان جوی تاثیری دارد؟ میتوان گفت، بله تاثیر دارد اما استفاده از امکانات حمل و نقل پیشرفته، هزینه زیادی را متحمل خواهد شد. یعنی در این شرایط نیز قیمت ماده معدنی روندی صعودی خواهد داشت.
درجه خلوص و مرغوبیت
درجه خلوص
همانطور که میدانیم، هر چقدر درجه خلوص در سنگ سیلیس بیشتر باشد، قطعا از کیفیت بیشتری برخورداراست. این عامل میتواند سبب افزایش تقاضا برای این توع ماده معدنی باشد. یعنی درجه خلوص بالا برای این نوع سنگ حضور ناخالصی های کمتری را به اثبات میرساند و باعث افزایش قیمت آن میگردد.
مرغوبیت
کیفیت این ماده معدنی، مانند هر ماده معدنی دیگر میتواند در قیمت تاثیرگذار باشد. مواردی مثل دانه بندی و رنگ، عملکرد سنگ در برابر حرارت و فشار، و از همه مهمتر سختی آن در کیفیت سنگ سیلیکا موثر هستند. اگر کیفیت ماده یاد شده، تقاضا برای استفاده از آن در صنایع مختلف بیشتر خواهد شد و باعث افزایش قیمت می گردد.
در نمودار 3 نشان داده شده است که، درجه خلوص بیشتر به معنای وجود ناخالصی های کمتری است و تقاضای صنایع مخلف برای آن بیشتر است. در صورت وجود افزایش تقاضا، همانطور که در بالا به آن اشاره شد، قیمت ماده معدنی مورد نظر نیز افزایش می یابد.

جهت مشاهده سایر آگهیهای خرید و فروش سیلیس در باریتکو کلیک کنید!
تاثیر ارز در قیمت سنگ سیلیس
در این حالت با دو تاثیر مستقیم و غیرمستقیم روبه رو هستیم.
تاثیر مستقیم
در بازار سیلیکا، بسیاری از معاملات جهانی با تاثیر پذیری از ارز صورت میگیرند و قیمت ها به ارز محلی تبدیل میشوند. یعنی میتوان نتیجه گرفت که، در صورت افزایش ارز نسبت به ارز ارز محلی مورد معامله، قیمت این ماده نیز افزایش چشمگیری پیدا خواهد کرد و برعکس.
تاثیر غیرمستقیم
تغییرات در ارزش ارز، میتواند بر سایر عوامل مانند نرخ بهره، شرایط بازار جهانی، عرضه و تقاضا … تاثیرگذار باشد و این عامل نیز به نوبه خود میتواند بر قیمت این ماده تاثیرگذار باشد.
مسائل زیست محیطی
عوامل زیست محیطی در چندین حالت و روش میتواند بر قیمت تاثیرگذار باشد:
قوانین زیست محیطی
تغییرات در قوانین زیست محیطی میتوانند، به افزایش توجه به حفاظت از مابع طبیعی و محیط زیست منجر شود. این عامل میتواند به صورت مستقیم باعث افزایش هزینه های استخراج و کانه آرایی سیلیس شود. این افزایش هزینه ها، باعث افزایش قیمت ماده معدنی مورد بحث میشود.
مشکلات زیست محیطی
مواردی مثل آلودگی آب های زیرزمینی، آلودگی هوا، از بین بردن حیات گیاهی و جانوری و …. میتوانند سبب کاهش دستیابی به ذخایر معدنی شوند. این عملکرد افزایش قیمت مواد معدنی را سبب میگردد.
استفاده از فناوری های تولید انرژی پاک
استفاده از این فناوری ها، سبب افزایش هزینه های فرآوری و مخصوصا هزینه های تولید این ماده معدنی میشود که این عامل در افزایش قیمت سیلیکا موثر است.
شکل 1 نمونه ای از فناوری های تولید انرژی پاک در معادن را نشان می دهد.

سیاست گذاری های دولتی
این عامل نیز در چندین حالت و روش میتواند بر قیمت تاثیرگذار باشد:
مالیات
دولت ها، میتوانند با وضع قوانینی، برای استخراج، فرآوری و حتی اکتشاف مواد معدنی مالیات و تعرفه هایی وضع کنند. این مالیات ها میتوانند قیمت مواد معدنی را به طور مستقیم افزایش یا کاهش دهند.
حمایت های مالی
برخی از دولت ها، ممکن است که اقدام به کمک ها و حمایت های مالی در زمینه تولید و صادرات کنند. این عوامل ممکن است که هزینه های تولید را کاهش دهند و در نتیجه قیمت ماده معدنی کاهش یابد.
قوانین محیطی و حفاظتی
در برخی از کشورها، ممکن است قوانینی و مقرراتی را در زمینه بهداشت و ایمنی کارگران، حفظ منابع طبیعی و… وضع کنند که باعث افزایش هزینه های تولید و در نتیجه افزایش قیمت مواد معدنی شوند.
سیاست گذاری های صنعتی و صنایع مرتبط
سیاست گذاری های صنعتی که باعث تعیین استانداردهای مختلف میشوند، باعث تاثیر در عرضه و تقاضا و در نتیجه قیمت سنگ مورد نظر میشود.
پیشرفت های تاثیرگذار در فناوری تولید و فرآوری
فرآیندهای بهینه و استفاده از دستگاه های پیشرفته ، افزایش کارآیی و بهره وری، بهبود کیفیت محصولات از جمله مواردی هستند که می توانند بر قیمت مؤثر باشند. برای مثال استفاده از دستگاه های پیشرفته در زمینه تولید و فرآوری می تواند هزینه ها را کاهش دهد و به نزول قیمت ماده معدنی منجر شود.
تولید محصولات تنوع و گسترده از سنگ سیلیس در بازار می تواند منجر به افزایش تقاضا و در نتیجه افزایش قیمت شود.
عوامل جغرافیایی
این عامل نیز در چندین حالت و روش میتواند بر قیمت تاثیرگذار باشد:
موقعیت قرارگیری معدن
فاصله معدن تا کارخانه فرآوری و… میتواند قطعا بر هزینه های حمل ونقل موثر باشد. برای مثال هر چقدر فاصله معدن بیشتر باشد، هزینه های حملونقل و به دنبال آن هزینه های استخراج نیز افزایش می یابد و منجر به افزایش قیمت این ماده میشود.
موقعیت قرارگیری معدن تا صنایع مصرفی
طبیعتا هر چقدر که این فاصله بیشتر شود، هزینه های حمل ونقل نیز افزایش می یابد. این عامل میتواند قیمت ماده معدنی مورد نظر را در یک روند صعودی بالا ببرد.
موقعیت قرارگیری در چارچوب جهانی خاص
این عامل نیز یکی دیگر از عواملی است که به شدت ممکن است در صورت استفاده نادرست، تاثیر منفی در قیمت سیلیکا و دیگر مواد معدنی داشته باشد. معادنی که به راه های اصلی تجارت متصل هستند این امکان وجود دارد که در تولید متنوع تر و تقلبی باشند که تاثیر منفی خود بر قیمت را نشان خواهد داد.
موقعیت قرارگیری داخلی معدن
در صورت وجود مناطقی که دارای زمین های مناسب و دارای راه های دسترسی و آسانی باشند، هزینه های استخراج و تولید کاهش یافته و به دنبال آن قیمت مواد معدنی از جمله سیلیس، در بازار کاهش می یابد.
تغییرات اساسی در نرخ بهره
این عامل در چندین حالت می تواند بر فرآیند قیمت در بازار سنگ سیلیس موثر باشد:
هزینه های تولید و فرآوری
در صورتی که این مجموعه از هزینه ها افزایش یابد، این امکان وجود دارد که، آن دسته از هزینه هایی که به امور مالی و تسهیلات دریافتی معدن مرتبط می باشند نیز افزایش یابد. این عامل می تواند قیمت مواد معدنی را افزایش دهد.
تقاضا و عرضه
اگر نرخ بهره افزایش یابد، تقاضا برای محصولات معدنی همانند سیلیس نیز کمتر می شود. این مورد به کاهش قیمت این ماده منجر می شود.
سرمایه گذاری
تأثیر نرخ بهره بر سرمایه گذاری، یک تاثیر مستقیم است. اگر افزایش نرخ بهره در بازار صورت گیرد، در اینصورت سرمایه گذاری روی آن محصول کاهش می یابد، یعنی عرضه محصول به بازار کاهش می یابد و این عامل باعث کاهش قیمت میگردد.
تغییر در ارزش ارز
نرخ بهره می تواند به تغییراتی را در نرخ ارز ایجاد کند که، باعث تغییر قیمت مواد معدنی شود و با توجه به موقعیت مورد معامله و تبدیل واحدهای پولی ، قیمت این ماده می تواند با روندی صعودی یا نزولی تغییر کند.
هر یک از عوامل نام برده شده همانطور که نشان داده شده است، مانند حلقه های زنجیر به یکدیگر متصل هستند و تغییر در هر کدام بر دیگری نیز موثر است. برای مثال تغییر در هزینه های تولید و فرآوری، بر سرمایه گذاری محصول تاثیری عمیق دارد که به دنبال بازار عرضه و تقاضا تحت تاثیر قرار میگیرد.

روش های خرید و فروش سنگ سیلیس
- وبسایت های آنلاین: این عامل بیشتر تحت عنوان مزایده های آنلاین هم شناخته میشود.
- ارتباط بدون واسطه خریدار و فروشنده
- بورس های مواد معدنی و فلزات
- تجارت و تبادل بین المللی از طریق نمایندگی و دفاتر تجاری
- ایجاد ثبات بین عرضه و تقاضا به وسیله ی قراردادهای بلند مدت بین شرکت ها و تولیدکنندگان
- مشارکت در رویدادهای صنعتی و نمایشگاه ها
کشورهای با بیشترین ذخیره سیلیس در جهان
شکل 3 و نمودار 4 این کشورها را نشان داده است. آمریکا، کانادا، چین، برزیل، استرالیا، روسیه و ایران به ترتیب دارای بیشترین ذخیره سیلیس در جهان هستند.


بر اساس آخرین گزارشات اعلام شده، کشور آلمان که در شکل بالا نیست، بزرگترین صادر کننده ماسه سیلیس در جهان است.
میزان صادرات سیلیس جهان
اطلاعات دقیق از میزان صادرات سیلیکا در جهان در خلال سالهای 2000-1990 در دسترس است. بعد این دوره متاسفانه به دلایلی اطلاعاتی دقیقی از میزان صادرات موجود نیست. اما میتوان با تحلیل رفتار نمودارها، این روند را پیش بینی کرد. نمودار 5 میزان صادرات سیلیکا در سالهای 2000-1990 را نشان داده است.
جهت اطلاعات بیشتر میتوانید به USGS مراجعه کنید.

میزان صادرات سیلیس در ایران
در نمودار 6 در خلال سال های 1380-1376 نشان داده شده است. این نمودار بر اساس اطلاعات پایگاه علوم و داده زمین ترسیم شده است. به گفته گزارشات مربوطه، در آن زمان، بیش از 99 درصد صادرات مربوط به ماسه و شن کوارتزی و سیلیکا بود. یعنی 8.4 هزار تن شن و ماسه کوارتزی و سیلیکا، 6.989 تن شن و ماسه طبیعی، 17.98 تن کوارتز و هزار 8 تن خاک سیلیس صادر کرده است.

میزان واردات سیلیس در جهان
بر اساس گزارشات USGS، میزان واردات این ماده معدنی روندی صعودی داشته است به طوریکه، از 215 هزار تن در سال 1990 به حدود 280 هزار تن در سال 2000 رسیده است. اطلاعات جامعی در روند واردات سیلیس در خلال سال های 2000 تا به اکنون در دسترس نیست. اما میتوان به صورت تخمینی بیان کرد که، این مقدار افزایش یافته است.
نمودار 7 میزان واردات این ماده معدنی را در خلال سال های 2000-1990 نشان داده است.

میزان واردات سیلیس در ایران
در نمودار 8 میزان واردات سیلیکا، در خلال سالهای 1380-1376 نشان داده شده است. این نمودار بر اساس اطلاعات سالنامه گمرک جمهوری اسلامی ایران ترسیم شده است. به گفته گزارشات مربوطه، در آن زمان رشدی چشمگیر را تجربه کرده بود. اما اطلاعات جامعی در روند واردات سیلیس در خلال سالهای 2000 تا به اکنون در دسترس نیست.
نمودار 8 میزان واردات این ماده معدنی در ایران را در خلال سال های 1380-1376 نشان داده است.

میزان ذخیره قطعی سیلیس در ایران در سال های 1380-1376
با توجه به نمودر 8 که توسط مرکز آمار ایران تهیه شده است، کشور ایران در خلال سال های 1376 تا 1380 رشدی 4.5 درصدی را در میزان ذخیره قطعی خود تجربه کرد. امروزه این رقم زیادتر نیز شده است.

پیشنهادات
پیشنهاد می شود که برای جلوگیری از افزایش قیمت سنگ سیلیس در بازار، از راهکارهای زیر بهره گرفته شود.
- 1) افزایش عرضه محصول با استفاده از تولید بیشتر
- 2) استفاده از منابع مختلف برای تامین ماده معدنی جهت کنترل قیمت ها
- 3) استفاده از دستگاه های مناسب در بهبود فرآیندهای تولید و فرآوری که باعث کاهش هزینه های تولید و فرآوری و در نتیجه کاهش قیمت ماده معدنی مورد نظر میشود.
- 4) حفظ منابع زیست محیطی که باعث کاهش هزینه ها و در نتیجه کاهش قیمت مواد معدنی میشود.
- 5) افزایش همکاری معادن و صنایع مرتبط برای کنترل قیمت ها
عالی. من اکثرا از مطالب سیلیس این سایت استفاده میکنم خیلی عالین. ممنونم از محتوای تولیدی.👍👍👍👍
خوشحال هستیم که مطالب سایت مورد پسندتون واقع شده.