آنچه در این مقاله خواهید خواند
- بررسی جامع کاربردهای سیلیس در صنعت
- کاربرد سیلیس در صنعت شیشه سازی
- کاربرد سیلیس در صنعت بتن و سیمان
- فرآیند تولید بتن با استفاده از سیلیس
- کاربرد سیلیس در تصفیه آب
- کاربرد سیلیس در صنعت کاشی و سرامیک
- کاربرد سیلیس در چسب کاشی
- کاربرد سیلیس در صنعت سند بلاست
- کاربرد سیلیس در تولید آجر ماسه آهکی
- کاربردهای سیلیس در صنعت کشاورزی
- کاربرد سیلیس در ورزش
- کاربرد سیلیس در تغذیه بدن
- کاربرد سیلیس در سنگ مصنوعی
- کاربرد سیلیس در سختی گیر رزینی
- تقسیم بندی سیلیس بر اساس درصد دی اکسید سیلیسیم
- کاربرد سیلیس در فیلتر شنی
- کاربرد سیلیس در صنعت رنگ سازی
- کاربردهای سیلیس در صنعت داروسازی
- کاردبرد سیلیس در صنعت نساجی
- کاربرد سیلیس در صنعت پشم شیشه
- کاربردهای سیلیس در ساختمان سازی
بررسی جامع کاربردهای سیلیس در صنعت
کاربرد سیلیس در صنایع مختلفی گسترش یافته است. این ماده به سبب خواص فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی که دارد، در صنایع متعددی به کار گرفته میشود. از کاربردهای سیلیس می توان به صنعت شیشه سازی، الکترونیک، صنایع آرایشی و بهداشتی، تولید کاتالیزورها، مادهی پر کننده در تولید کامپوزیت ها، صنعت ساختمان و پوشش دهی سطوح اشاره کرد.
در واقع بیشترین کاربرد این ماده در صنعت شیشه سازی و صنعت ساختمان است. سیلیکا به دلیل بیش بود مقاومت حرارتی و خواص دیالکتریکی، به عنوان یک ماده اولیه در تولید شیشه های مقاوم در برابر حرارت استفاده می شود. همچنین به عنوان یک ماده پر کننده در تولید بتن استفاده می شود، که به دلیل خواص مکانیکی و مقاومتی بالای آن، سبب میشود بتن مقاوم تر شود.
این ماده معدنی، در بدن انسان و دیگر موجودات زنده نیز دارای کاربردهای فراوانی است. سیلیکا در ترکیب با دیگر داروها، میتواند درمانی برای بیماری های ریوی باشد. لازم به ذکر است که این ماده معدنی میتواند، در شکل نقشی منفی هم برای بدن ظاهر شود و اثرات زیانباری داشته باشد.
علاوه بر موارد گفته شده، صنعت خودروسازی، صنایع غذایی، صنعت پوشش دهی سطوح مقاوم در برابر حرارت و آب، آجر ماسه آهکی، سنگ مصنوعی، سختی گیر رزینی، کشاورزی، تصفیه آب، کاشی و سرامیک، صنعت سند بلاست، ورزش به طور گسترده از سیلیس استفاده می کنند.
جهت مشاهده آگهیهای خرید و فروش سیلیس در باریتکو کلیک کنید!
این نوشته به اجمال به کاربردهای این ماده معدنی در صنایع مختلف اشاره دارد.
کاربرد سیلیس در صنعت شیشه سازی
شاید بتوان گفت که، این مورد از مهم ترین کاربردترین ماده معدنی ذکر شده می باشد. در زیر به برخی از کاربردهای سیلیکا در این صنعت اشاره شده است.
- افزایش خواص فیزیکی و شیمیایی: اضافه کردن سیلیس به ترکیباتی که در ساخت شیشه مورد استفاده قرار می گیرند، سبب افزایش خواص فیزیکی و شیمیایی می شود تا در مقابل حرارت، تغییرات دمایی و همچنین شکست مقاوم تر عمل کند.
- ماده اصلی در فرآیند تولید شیشه: سیلیکا، در ساخت شیشه های متعددی مانند شیشه های خودرو، شیشه های ساختمان، شیشه هایی که در ساخت لوازم خانگی و ظروف بکار می روند و … مورد استفاده قرار می گیرد.
- استفاده در فرآیندهای فرعی تولید شیشه: این ماده در فرآیند نوارگذاری، فرآیند نمودار و … در پروسه فرعی تولید شیشه کاربرد دارد.
- بهبود فرآیند تولید با استفاده از کاهش نقطه ذوب: سیلیکا، نقطه ذوب را به عنوان یک پارامتر اصلی در فرآیند تولید کاهش میدهد و باعث کاهش هزینه ها می شود که در نهایت فرآیند تولید شیشه بهبود پیدا می کند.
؟اما سیلیکا چگونه در فرآیند تولید شیشه حضور دارد؟ این ماده معدنی که، ماده اصلی فرآیند تولید شیشه است، به صورت دی اکسید سیلیسیم حضور دارد و تا حد زیادی تعیین کننده ی خصوصیت نهایی شیشه است.
فرآیند تولید شیشه با استفاده از سیلیس
در حالت کلی توضیح داده شده در زیر، یک توضیح کلی می باشد و بسته به نوع شیشه ها ممکن است متفاوت باشد. شکل 1 فرآیند تولید شیشه با استفاده از این ماده معدنی را نمایش می دهد.

مرحله دوم از مهم ترین مراحل است، چون بر ویژگی های نهایی شیشه تاثیر زیادی دارد.
کاربرد سیلیس در صنعت بتن و سیمان
ماده معدنی مورد بحث در صنعت بتن و سیمان دارای کاربردهای فراوانی است که، در زیر به برخی از آنها اشاره می شود.
- استفاده در فرآیند تولید سیمان پرتلند: در این نوع سیمان، سیلیکا به عنوان یک ماده اصلی در فرآیند تولید به آن افزوده می شود تا افزایش استحکام و دوام را در ساختمان سازی سبب شود.
- افزودن سیلیکا به عنوان یک ماده فعال به بتن: این ماده معدنی را در نقش یک ماده فعال به بتن اضافه می کنند تا به پایداری و عملکرد بتن، بهبود خواص مکانیکی و همچنین مقاومت در برابر خوردگی کمک کند.
- اضافه شدن به عنوان نقشی کمکی به موادی با سیلیس کمتر در بتن: برخی از مواد که ممکن است دارای سیلیکای کمتری باشند و در ساخت بتن مورد استفاده قرار می گیرند، این ماده معدنی در نقشی کمکی به آنها اضافه می شود.
فرآیند تولید بتن با استفاده از سیلیس
ماده معدنی مورد بحث، در فرآیند تولید بتن و سیمان در مقیاسی بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد. در حقیقت مقاومت و دوام و دیگر خصوصیات در بتن و سیمان را تحت تاثیر قرار می دهد. در شکل 2 این فرآیند در حالتی کلی توضیح داده شده است.
بر اساس شکل 2 سیلیکا در مرحله دوم، به عنوان یکی از اجزاء اصلی وارد فرآیند می شود. نسبت مواد در این مرحله بسیار مهم است چون تا حد زیادی ویژگی های فیزیکی و مکانیکی بتن تعیین می شود.

کاربرد سیلیس در تصفیه آب
سیلیکا در فرآیند تصفیه آب، در نقش یک ماده جداساز و جذب کننده عمل می کند. در زیر به برخی از کاربردهای آن در این صنعت اشاره شده است.
- در Filtration (فیلتراسیون): فلیترهایی که در این مرحله به کار گرفته می شوند حاوی سیلیکا بوده که با ساختار خود، مواد مضر و ذرات معلق را با درصد بالایی جذب می کنند.
- بهبود کیفیت پالایش: در این مرحله، سیلیکا در نقش یک جذب کننده برای گیریش میکروب ها، مواد آلی و مواد شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد و در بهبود فرآیند ذکر شده نقشی مهم بازی می کند.
- کنترل PH در فرآیند تصفیه: در فرآیند تصفیه آب تغییرات شیمیایی زیادی رخ می دهند که می توانند در کیفیت آب تاثیرگذار باشند. سیلیکا با تنظیم PH از تاثیر منفی این تغییرات جلوگیری می کند.
- تصفیه آب از مواد خطرناک و آلوده: از بین بردن و حذف فلزات سنگین، حذف مواد آلی و شیمیایی زاید از عمده ترین کاربردهای سیلیکا در این مرحله از فرآیند تصفیه می باشد.
- استفاده از سیلیس در فرآیند اسمز معکوس: ماده معدنی مورد بحث، در این مرحله در نقش یک جذب کننده برای حذف املاح و رسوبات محلول در آب مورد استفاده قرار می گیرد.
فرآیند تصفیه آب با استفاده از سیلیس
در شکل زیر این مطلب به نمایش گذاشته شده است. لازم به ذکر است که این فرآیند در شکل های مختلفی صورت می گیرد اما یکی از معروفترین نوع آنها، استفاده از فیلتراسیون سیلیسی است که به ذکر آن پرداخته شده است.

در این فرآیند از همان مرحله اول، سیلیس در فرآیند نام برده دخالت دارد.
کاربرد سیلیس در صنعت کاشی و سرامیک
از سیلیکا در این صنعت، به عنوان یک افزودنی به ترکیبات اصلی استفاده می شود. در زیر به برخی از این کاربردها اشاره شده است.
- در رنگ ها و پوشش های کاشی و سرامیک: افزودن ماده معدنی ذکر شده، می تواند در پایداری رنگ و همچنین افزایش استحکام کاشی و سرامیک تاثیر زیادی داشته باشد.
- در نقش لایه ای محافظ برای سطوح کاشی و سرامیک: سیلیکا در این کاربرد در نقش یکی از اجرا اصلی لعاب ظاهر می شود. همانطور که می دانیم لعاب به صورت لایه ای محافظ عمل می کند و افزودن ماده معدنی مورد بحث، سبب افزایش مقاومت و دیگر خواص مکانیکی می شود.
- یکی از مواد اصلی در مخلوط سرامیک: در این کاربرد از سیلیکا برای افزایش خواص فیزیکی و شیمیایی و همچنین افزایش مقاومت در برابر عوامل خارجی مضر استفاده می شود.
- کاربرد در تهیه قالب های سرامیکی: سیلیکا، به مواد گلزنی که در تهیه قالب های سرامیکی استفاده می شوند، اضافه می گردد که نتیجه آن تولید قالب های با استحکام بالاست.
فرآیند تولید کاشی و سرامیک با استفاده از سیلیس
شکل زیر فرآیند تولید کاشی و سرامیک را با دخالت ماده معدنی سیلیس نشان میدهد. لازم به ذکر است که استفاده درست و به مقدار لازم سیلیکا در هر یک از مراحل بایستی با دقت کافی صورت گیرد.

کاربرد سیلیس در چسب کاشی
سیلیکا، در فرآیند تولید چسب کاشی، در شکل و حالات مختلفی ظاهر می شود. جدول زیر کاربردهای این ماده معدنی را در صنعت چسب کاشی نشان میدهد.
ردیف | کاربرد | توضیح |
1 | افزایش چسبندگی | باعث ایجاد ارتباط موثر بین سطح کاشی و چسب شده و استحکام آن را تا حد قابل توجهی افزایش می دهد. |
2 | تنظیم و کنترل ویسکوزیته | ایجاد ترکیبی غلیظ و روان در فرآیند نصب کاشی که فرآیند نصب را ساده تر می کند. |
3 | تنظیم زمان خشک شدن چسب کاشی | افزودن سیلیس باعث می شود که خشک شدن چسب در طی فرآیندی ایده آل صورت گیرد. |
4 | افزایش دوام و مقاومت کاشی در برابر رطوبت | سیلیکا در این حالت به عنوان یک جذب کننده عمل می کند و از ورود رطوبت و سایر عوامل خارجی به داخل کاشی و سرامیک جلوگیری می کند. |
5 | تقویت کننده | سیلیکا در این حالت به صورت یک پر کننده به مخلوط لاستیکی که در تولید چسب به کار میرود، اضافه می شود و از افتادن زودرس کاشی ها جلوگیری می کند. |
کاربرد سیلیس در صنعت سند بلاست
؟صنعت سند بلاست چیست؟ در واقع این صنعت را میتوان به اینصورت توضیح دادکه، یک روش صنعتی هست و در آن از موادی مثل سنگ آهک، ماسه و دیگر مواد برای تمیز کردن سطوح و آماده سازی قبل از فرآیند رنگ آمیزی مورد استفاده قرار می گیرد.

در حالت کلی می توان کاربردهای سیلیکا در این صنعت را در 4 مورد خلاصه کرد که در زیر به آنها پرداخته شده است.

1. پاکسازی سطوح فلزی: سیلیکا با استفاده از فشار که معمولا فشار هوا است، با سرعت کمی به طرف سطوح فلزی پرتاب شده، و از زنگ زدگی و دیگر و دیگر مواد آلاینده جلوگیری میکند.

2. حکاکی روی سطوح فلزی: علاوه بر اینکه این مورد یکی از کاربردهای سیلیکا را نشان میدهد، در واقع یک روش بسیار اقتصادی برای حکاکی بر روی سطوح فلزی، شیشه و… است.

3. روکش دهی سطوح: ماده معدنی مورد بحث، میتواند به عنوان یک روش موثر برای روکشدهی به سطوح فلزی قبل از عملیات رنگ آمیزی مورد استفاده قرار گیرد.

4. تمیزکاری قطعات صنعتی: سیلیکا برای تمیزکاری قطعات صنعتی قبل از فرآیند تولید و تعمیرات مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد سیلیس در تولید آجر ماسه آهکی
در حقیقت سیلیکا یکی از مواد اصلی در تولید آجر ماسه آهکی می باشد. جدول زیر کاربردهای این ماده معدنی را در خط تواید آجر ماسه آهکی نشان می دهد.
ردیف | کاربرد | توضیح |
1 | افزایش مقاومت و کیفیت نهایی آجر | مخلوط اولیه که شامل شن، آهک، آب و است، با افزودن سیلیکا به این مخلوط ویژگی های مکانیکی و ساختاری بهبود پیدا می کند، و در نهایت مقاومت نهایی آجر و کیفیت آن افزایش می یابد. |
2 | تثبیت ساختار آجر | افزودن سیلیکا به مخلوط آجر ماسه آهکی، باعث تشکیل ساختاری با دوام از آجر می شود. |
3 | کنترل فرآیند انبساط و انقباض | افزودن این ماده معدنی از تغییرات حجمی ناهمگنی که ممکن است در طی فرآیند به وجود آید جلوگیری می کند. نتیجه این حالت تولید آجرهای با کیفیت است. |
4 | افزایش دوام و مقاومت آجر در برابر رطوبت | سیلیکا در این حالت به عنوان یک جذب کننده عمل می کند و از ورود رطوبت و سایر عوامل خارجی به داخل آجر جلوگیری می کند. |
؟اما آجر ماسه آهکی چیست؟ آجر ماسه آهکی، همانطور که در شکل زیر نشان داده شده است، دارای یک ترکیب اولیه از ماسه، آب و آهک بوده که تحت فشار و حرارت در به شکل های مختلف مستطیل و مربع ساخته می شود.

در حقیقت به دلیل مقاومت این نوع آجرها در برابر رطوبت، تغییرات دمایی زیاد و فشار، به عنوان یکی از مصالح پرکاربرد در ساختمان سازی به کار می رود.
کاربردهای سیلیس در صنعت کشاورزی
سیلیکا، در صنعت کشاورزی نیز دارای کاربردهای زیادی است که نمونه ی بارز آن مبارزه با انواعی از آفات و بیماری های گیاهی است. ماده مورد بحث در صنعت کشاورزی به صورت پودری سفید به کار گرفته می شود. در زیر به کاربردهای بیشتر این ماده در کشاورزی اشاره شده است.
- مبارزه با آفات: آفت کش در مقابل حشراتی مثل کنه ها
- قارچ کش: جلوگیری از پوسیدگی ریشه و مقابله به قارچ های بیماری زا
- قابل استفاده در کشت محافظتی: برای جلوگیری از ورود آفات
- از بین بردن آفات خانگی: برای مثال سوسک ها
- ماده ای کمکی برای در امان ماندن محصولات کشاورزی کشت شده: مثلا نگهداری از غلات
- آفت کش و قارچ کش در گلخانه ها
- قابل استفاده در کشت آلی
- کمک به حفظ سلامت گیاه و ریشه


در حقیقت ماده معدنی مورد بحث، با خواص خود در کشاورزی و باغبانی به عنوان یک آفت کش قوی عمل می کند که می تواند در صورت استفاده درست و به اندازه، به محصولی با کیفیت بینجامد. همچنین میتواند یک جایگزین مناسب برای بسیاری از آفت کش هایی باشد که برای محیط زیست خطرناک هستند.
کاربرد سیلیس در ورزش
سیلیکا، در ورزش دارای کارکردهای زیادی است. برای مثال سبب افزایش جریان خون به عضلات می شود و باعث عملکرد ورزشی بهتری شده که زمان ریکاوری را کاهش می دهد.

علایم کمبود سیلیس در بدن
در زیر به لیستی از موارد که نشان دهنده کمبود سیلیکا در بدن می باشد، اشاره شده است. توصیه می شود برای کسب اطمینان بیشتر به پزشک متخصص مراجعه شود.
- افزایش ابتلا به مصدومیت
- ضعف در جریان یافتن خون به عضلات که در نتیجه نرسیدن اکسیژن کافی به عضلات، خستگی زودرسی را سبب می شود.
- کم شدن عملکرد جنسی که نتیجه آن کاهش انگیزه و ضعف های عملکردی است.
- کاهش شدید در عملکرد ورزشی و فیزیکی
- بالا رفتن خطر ابتلا به عفونت ها
- کاهش توجه و تمرکز



کاربرد سیلیس در تغذیه بدن
سیلیکا یا دی اکسید سیلیسیم می تواند در شکل یک ماده معدنی طبیعی در تغذیه موجودات زنده به خصوص انسان مورد استفاده قرار گیرد.

کاربرد سیلیس در سنگ مصنوعی
صنعت سنگ مصنوعی نیز از سیلیکا به طور گسترده استفاده می کند. کاربردهای گسترده این روش در این صنعت روز به روز بر رونق بازار آن افزوده است. شکل زیر این کاربردها را نشان میدهد.

؟سنگ مصنوعی چیست؟ در حقیقت سنگ مصنوعی، ماده ای است که از مواد اولیه سیمان و مواد پلیمری، رنگدانه ها، بتن در ترکیب مجدد با سنگ اولیه تشکیل می شود. این سنگها بیشتر در نماهای خارجی و داخلی، سنگ فرش ها و از همه مهمتر در تزیین باغات مورد استفاده قرار می گیرد.
از جمله مزایای این سنگ های نما می توان به:
- استحکام و دوام بالاتر در دماهای بسیار پایین
- تنوع در داشتن طرح های مختلف
- داشتن مقاومت چسبندگی بیشتر

کاربرد سیلیس در سختی گیر رزینی
سیلیکا در ساخت قطعات رزینی، در قالب یک روان کننده به کار میرود که سبب افزایش مقاومت فیزیکی، دوام و استحکام قطعات می شود. در زیر به چند مورد از این کاربردها اشاره شده است.
- بالا بردن مقاومت فشاری: با افزودن سیلیکا به قطعات رزینی، مقاومت فشاری افزایش می یابد.
- بالا بردن مقاومت ضربه: با افزودن سیلیکا به قطعات، مقاومت آنها در مقابل ضربه و شکستن افزایش می یابد.
- بالا رفتن چسبندگی: ماده معدنی مورد بحث، در این حالت در نقش یک مهره گیر عمل می کند و با افزودن آن چسبندگی قطعات افزایش می یابد.
- کاهش هزینه تولید: با اضافه شدن این ماده معدنی به قطعات، وزن آنها به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد در نتیجه هزینه تولید کاهش چشمگیری پیدا می کند.
- آبگیر و ضد حرارت: قطعات رزینی در صورت اضافه شدن سیلیکا به آنها می توانند به صورت یک عایق حرارتی عمل کنند.
- استفاده از قطعات رزینی سیلیسی، در قطعات خودرو که سطحی مات دارند.
- کاربرد گسترده در صنایع دریایی و الکترونیک
؟سختیگیر رزینی چیست: این دستگاه، یکی از انواع دستگاه های تصفیه آب است که از طریق رزین که معمولا کاتیون و آنیون است، مواد معدنی خطرناک را از بین می برد و تا حد زیادی سختی آب را کم می کند. این مواد معدنی در آب Ca و Mg هستند که وجود آنها در آب میتواند آسیب های زیادی هم به کارایی دستگاه و هم به پوست و مو وارد کند.

تقسیم بندی سیلیس بر اساس درصد دی اکسید سیلیسیم
در حقیقت همانطور که در شکل زیر نشان داده است، بر اساس درصد دی اکسید سیلیسیم، آن را به سه دسته دسته درجه1، درجه2 و درجه3 تقسیم می کنند.

کاربرد سیلیس در فیلتر شنی
سیلیکا در این کاربرد، به عنوان یک جدا ساز عمل می کنند:
- جذب کننده ذرات معلق:ماده معدنی مورد بحث در فیلترهای شنی، مواد آلاینده و رسوبات را جذب میکند یعنی در فرآیند تضعیه آب و کیفیت آب خروجی تاثیر زیادی دارد.
- از بین بردن ذرات معلق بزرگ:این کاربرد نشان می دهد که سیلیس با قدرت جذب بالا، ذرات موجود ( خاک و شن ) در آب های سطحی را حذف می کند.
- از بین بردن ذرات ریز:این کاربرد در واقع اهمیت سیلیکا را در تصفیه آب شرب را نشان می دهد، زیرا به شکل یک صفحه جذبی به حذف ذرات ریز از آب کمک می کند.
- تنظیم فشار در فیلترهای شنی: سیلیکا، با دانه بندی و چگالی مناسب خود، در فیلترهای شنی از کاهش بیش از اندازه فشار جلوگیری می کند و به کارایی و عملکرد بهتر فیلتراسیون کمک می کند.
- استفاده از سیلیکا در فیلتر هوا: سبب جذب آلاینده ها و ذرات معلق می شود و به تصفیه هوای داخلی کمک می کند.
کاربردهای دستگاه فیلتر شنی
- تصفیه کردن آب: در این کاربرد، از فیلتر شنی برای جدا کردن ذرات و مواد جامد موجود در آب استفاده می کنند تا آب تصفیه شده را برای مصارف مختلفی از جمله نوشیدن و آبیاری مورد استفاده کنند.
- تصفیه آب در استخرها: از این وسیله برای جلوگیری از رشد و تکثیر میکروب ها، در آب استخرها استفاده می شود.
- دستگاه و سیستم های آبیاری: وسیله ای کمکی برای جلوگیری از خرابی، لغزش بیش از حد دستگاه ها و افزایش عملکرد سیستم ها در فرآیند آبیاری استفاده می شود.
؟اما ممکن است این سوال در ذهن ما بوجود آید که اصلا، فیلتر شنی چیست و چه کاربردی دارد؟ فیلترهای شنی، برای جداکردن مواد جامد، از مایعات در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد. از این وسیله به عنوان یکی از اجزاء اصلی فرآیند تصفیه آب استفاده می کنند.
بیشتر بخوانید: فیلتر شنی چیست؟
مشخصات فیزیکی سیلیس مورد استفاده در مخازن فیلتراسیون شنی
- توجه به سایز ذرات (اندازه ذرات): این پارامتر بر اساس پروژه مورد نظر تعیین می گردد.
- توجه به ترکیب شیمیایی: سیلیس مورد استفاده در این حالت باید عاری از هر گونه مواد شیبایی مضر بوده و در عین حال خالص باشد.
- دانه بندی: این پارامتر بر اساس سایز ذرات و همچنین توان جذب ذرات معلق تعیین می گردد.
- مقاومت مکانیکی: سیلیکا مورد استفاده باید دارای مقاومت کافی برای تحمل فشار آب باشد.
- مقاومت شیمیایی: سیلیکا مورد استفاده باید دارای مقاومت شیمیایی کافی در برابر مواد شیمیایی باشد.
کاربرد سیلیس در صنعت رنگ سازی
سیلیکا یکی از کاربردی ترین مواد موجود در صنعت رنگسازی است. شکل زیر این کاربردها را نشان می دهد.

کاربردهای سیلیس در صنعت داروسازی
سیلیکا در این صنعت کاربردهای گسترده ای دارد که در زیر به آنها اشاره شده است.
- ماده ای پرکننده در قرص ها و کپسول ها برای افزایش حجم دارو و یکنواختی آنها
- ماده ای جذب کننده در برابر عوامل مختلفی مثل رطوبت
- ماده ای روان کننده برای افزایش خاصیت استحکام ساختاری
- کمک به فرآیند جداسازی و تصفیه مخصوصا در فرآیند کروماتوگرافی
- ماده ای محمل (حمل کننده) در داروهای پوستی
- بهبود خواص فیزیکی و شیمیایی
- افزایش کارایی به عنوان یک جزء از مواد نانوتکنولوژیکی
? اما ممکن است که این سوال پیش آید که سیلیس علاوه بر کاردبرد مثبت در صنعت داروسازی، میتواند نقشی منفی برای بدن نیز داشته باشد؟ بله این ماده میتواند علاوه بر نقش مثبت، نقشی منفی هم ایجاد کند مثلا:
- تهوع و استفراغ در صورت وجود بیش از حد سیلیکا
- سرگیجه و سردرد
- اختلال در بینایی
- مشکلات تنفسی
- اسهال و تهوع
- مشکلات قلبی
لازم به ذکر است که در صورت وجود سیلیکای بیش از حد در بدن آسیب های جدی به کلیه ها و قلب می تواند وارد شود.
کاردبرد سیلیس در صنعت نساجی
در این صنعت سیلیکا را به عنوان یک ماده پایه و اساسی در مواد اولیه به کار می برند. شکل زیر این کاربردها را نشان می دهد.

کاربرد سیلیس در صنعت پشم شیشه
در این صنعت سیلیس را به عنوان یکی از مواد اصلی به کار می برند و در واقع می توان گفت که به عنوان یک کاتالیزور به کار می برند. یعنی سیلیکا در این فرآیند با استفاده از کاهش نقطه ذوب، در سیلیکات های موجود در مواد اولیه فرآیند تولید پشم شیشه را سرعت می بخشد.
درضمن سیلیکا سبب افزایش خواص فیزیکی و شیمیایی در پشم شیشه نیز می شود. شکل زیر به وضوح کاربرد سه گانه سیلیکا در این صنعت را نشان می دهد.

کاربردهای سیلیس در ساختمان سازی
سیلیکا در صنعت ساختمان سازی به دلیل خواص کاریردی خود دارای کارکردهای فراوانی است. برای مثال در بتن ساختمانی همان طور که در قسمت های ابتدایی به آن اشاره شد، در رنگ و عایق های حرارتی و… کاربرد دارد. شکل زیر این کاربردها را نشان می دهد.
